Dalinamės naujausiomis mitybos rekomendacijomis “Moters sveikata: nėštumo ir menopauzės laikotarpiu”, gyd. dietologė-psichoterapeutė doc.dr.Rūta Petereit LSMU Kauno klinikos Lietuvos dietologų draugijos prezidentė
- Besilaukiančioms moterims rekomenduojama per dieną suvartoti 200 mg omega – 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių (dokozaheksaeno, DHA). Šį poreikį patenkina per savaitę suvartojamos dvi riebios žuvies porcijos (1);
- Saldumynų poreikio malšinimui rekomenduojama, didinti suvartojamų baltymų bei skaidulų kiekį. Užtikrinti tinkamą skaidulų kiekį galima ir papildomai į mitybą įtraukiant – avižų sėlenas (2 valgomi šaukstai per dieną) (1);
- Padidinus maistinių skaidulų kiekį 10 g/1000 kcal – mažėja metabolinio sindromo rizika, keičiasi žarnyno floros sudėtis, teigiamai veikiama medžiagų apykaitą, jautrumas insulinui (2);
- Rekomenduojama jog, 100 g maisto produkto cukrų sudarytų mažiau nei 5 g, o skaidulinių medžiagų – daugiau nei 5g (1);
- Individualizuotas, tinkamas skysčių (vandens) suvartojimo kiekis yra 33 ml/kg/d., kurį rekomenduojama tolygiai paskirstyti per dieną(2);
- Padidinto cholesterolio kiekui mažinimui – beta gliukanai. Beta gliukanai trukdo pasisavinti cholesterolį, tai jeigu jo turite per daug, pusryčiams rekomenduojama valgyti avižų košę (4);
- Menopauzės laikotarpiu, jei moteris turi viršvorį ar nutukimą, sumažinus kūno svorį vos 5 kg, karščio bangų toleravimas pagerėja 30 proc. (3);
- Menopauzės laikotarpiu būtinas fizinis aktyvumas, ypač tinkamos jėgos treniruotės su svarmenimis (3).
Literatūros šaltiniai:
- Adamonis, K., Altaravičiūtė, A., Antonova, Ž., Babravičienė, G., Barauskienė, L., Bauraitė, K., Cikanavičiūtė, E., Dobrovolskienė, J., Gavelienė, E., Gečionienė, A., Gudaitytė, R., Gustaitytė, I., Jarašūnė, B., Jasmontienė, K., Jauniškytė, A., Karinauskė, E., Kekys, M., Kriaučionienė, V., Kurganovienė, K., … Kupčinskas, J. (2023). Dietologijos pagrindai : vadovėlis skirtas gydytojams, gydytojams rezidentams ir medicinos studijų studentams. Dalis 1. Vitae Litera.
- Heller B., Reiter F.P., Leicht H.B., Fiessler C., Bergheim I., Heuschmann P.U., Geier A., Rau M. Salt-Intake-Related Behavior Varies between Sexes and Is Strongly Associated with Daily Salt Consumption in Obese Patients at High Risk for MASLD. Nutrients. 2023;15:3942. doi: 10.3390/nu15183942.
- Erdélyi A, Pálfi E, Tűű L, Nas K, Szűcs Z, Török M, Jakab A, Várbíró S. The Importance of Nutrition in Menopause and Perimenopause-A Review. Nutrients. 2023 Dec 21;16(1):27. doi: 10.3390/nu16010027. PMID: 38201856; PMCID: PMC10780928.
- Avižų β-gliukano poveikis MTL cholesterolio, ne DTL cholesterolio ir apoB kiekiui ŠKL rizikos mažinimui: sisteminė atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų apžvalga ir metaanalizė Hoang VT Ho 1, Johnas L Sievenpiperis 1, Andreea Zurbau 1, Sonia Blanco Mejia 1, Elena Jovanovski 1, Fei Au-Yeung 1, Alexandra L Jenkins 1, Vladimiras Vuksanas. Prieiga: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27724985/